Front brake problem - ABS model 17' - 2017+ Kawasaki Z650 Forum
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 6 (permalink) Old 09-01-2018, 05:35 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Sep 2018
Posts: 6
Front brake problem - ABS model 17'

So my front brake is messed up..


Attempting to engage the front brake and the lever is very very stiff and has a strong pulsation to it. When walking with the bike this does not happen, only when above about 5mph.. The ABS check comes on when starting the bike like normal and when pulling out it goes away like normal.



The back brake is fine.


For what its worth I hand washed the bike, and decided to adjust the rear preload slightly stiffer then parked it in the garage.. Did I get water or air in the line? Did I pinch a brake or electric ABS line somewhere adjusting the preload? Visually everything seems fine..


Dealer is closed until Tuesday, if anyone has ideas or suggestions on what I can check I would appreciate it.


Thanks
Ocelot is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 6 (permalink) Old 09-01-2018, 07:55 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Sep 2018
Posts: 6
Now that I thought about it more. Maybe a better way to explain it, it feels like ABS is activating each time I grab the front brake.
Ocelot is offline  
post #3 of 6 (permalink) Old 09-02-2018, 09:32 PM
Senior Member
 
Tremonte's Avatar
 
Join Date: Mar 2017
Posts: 263
Make sure the front wheel sensor didn't get bumped out of alignment when you washed it.

Bored? Looking for info? Check here: www.tremonte.tv
Tremonte is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 6 (permalink) Old 09-02-2018, 11:15 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Sep 2018
Posts: 6
To my untrained eye it seems ok. The bolt holding it in place is still tight. I tried clearing it with water and hit the sensor with compressed air incase there was dirt there, no luck..
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	abs-sensor.jpg
Views:	74
Size:	162.2 KB
ID:	4487  
Ocelot is offline  
post #5 of 6 (permalink) Old 09-07-2018, 01:20 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Sep 2018
Posts: 6
Update incase this happens to anyone else. The ABS control module failed. Weird thing is it only malfunctioned between 5 and 20 MPH, above that it worked as normal.


1035$ part.



Really really glad I got the extended warranty...
Ocelot is offline  
post #6 of 6 (permalink) Old 10-01-2018, 10:57 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Sep 2018
Posts: 6
Ok, so a month later and my bike still isn't fixed... The dealer installed a new ABS module, replaced the ABS sensors.


ABS is always on between speeds 5-30MPH above that it functions as normal.. At this point I don't know what to do and they seem perplexed as well...



Any ideas on what recourse I might have?
Ocelot is offline  
Reply

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
16T Front sprocket Shamsul Kamal Engine Discussions 4 05-28-2018 11:39 AM
Steel Braided Brake Lines Slick_Ric Suspension And Brakes 3 01-24-2018 02:44 PM
Brake Pads Mark Hanson Suspension And Brakes 3 09-15-2017 03:40 PM
Front suspension really soft... czrlaker Suspension And Brakes 7 06-11-2017 02:56 PM
Where the F*(% did my rear brake go?! Geno Horri Suspension And Brakes 9 04-29-2017 03:59 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome